Gasloos wonen:

Samen voorop in de omslag naar duurzame energie

Infraroodverwarming als duurzaam alternatief voor de cv-installatie

Op dit moment, begin 2018, zit Nederland midden in een veranderproces. Binnen nu en niet al te lange tijd gaan we samen over van gas en andere fossiele brandstoffen op duurzame vormen van energie. Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet Nederland immers vanaf 2050 volledig energieneutraal zijn. En dus gaat de gaskraan langzaam maar zeker dicht. Hoewel er veel over bericht wordt in de media, is een huis of bedrijfspand zonder gasaansluiting voor veel mensen nog steeds een ver-van-mijn-bed-show. Toch willen sommige politieke partijen dat nieuwbouwhuizen al dit jaar gebouwd worden zonder de verplichte gasaansluiting.

Nog steeds is meer dan 90% van de Nederlandse bevolking aangesloten op het aardgasnet. Dat zijn ruim 7 miljoen woningen. Dat betekent dat al deze mensen op korte of langere termijn moeten gaan nadenken over een alternatief voor de cv-installatie, een alternatief voor koken op gas en allerlei vormen van duurzame energie, ‘all electric’ gasloos wonen en verwarmen. Dat dat een uitdaging op zich is, mag duidelijk zijn. Niet voor niets ontstaan overal in het land initiatieven om mensen te helpen bij het uitfaseren van gas, ofwel: het invoeren van wonen zonder aardgas.

Gasloos WONEN en duurzaam verwarmen

Na de aardbevingen in Groningen en het feit dat het thema duurzaamheid inmiddels al jaren op de kaart staat in zo’n beetje de hele wereld, zijn we ervan doordrongen dat we van het gas af moeten. Maar tegelijkertijd hoor je in de media dat de alternatieven voor onder andere de cv-installatie duur zijn en veel behelzen voor mensen. ‘Omschakeling naar duurzame warmte voor veel huiseigenaren te duur’, kopte nieuwssite Nu.nl op 30 januari 2018. Dat geldt misschien voor een aantal alternatieven voor centrale verwarming, maar zeker niet voor alle alternatieven! Zo is infraroodverwarming een prima optie voor het duurzaam en gasloos verwarmen van je huis. Milieuvriendelijk, energiebesparend, maar vooral comfortabel en eenvoudig te installeren. Bovendien vallen de kosten van de installatie van infraroodverwarming in huis of op bedrijfslocaties vrijwel altijd lager uit dan die van cv-installaties.

 

All electric woning

De overstap op infraroodverwarming maakt ‘all electric’ wonen (volledig elektrisch, ofwel: gasloos, zonder gasaansluiting) mogelijk. Samen met oplossingen als keramisch en elektrisch koken, een zonneboiler en/of een warmtepomp kan op die manier iedereen van het gas af. Wonen zonder gasaansluiting dus. Maar waarom zou je nu kiezen voor infraroodverwarming als alternatief voor centrale verwarming? Dat antwoord is eenvoudig: infraroodverwarming heeft bijna alleen maar voordelen! Zo is het energiebesparend, duurzaam, voordelig, eenvoudig te installeren, gezond en ook nog eens heel comfortabel. Bekijk de mogelijke toepassingen.

 

Wonen zonder aardgas: hoe werkt dat?

Wie wil wonen zonder aardgas, kan kiezen voor infraroodverwarming als hoofdverwarming. Op die manier wordt wonen zonder aardgas eenvoudig mogelijk. Afhankelijk van de grootte van de woning, wordt een groter of kleiner aantal panelen geplaatst in uw woning. De panelen kunnen door uzelf opgehangen worden of door een erkende monteur. Het enige wat u voor de installatie van de infraroodpanelen nodig hebt, is stroom. Geen leidingen of andere aansluitingen, het paneel werkt zodra u de stekker in het stopcontact steekt. Bekijk de complete technische informatie. Voor het hoogste rendement uit de infraroodpanelen hangt u deze aan het plafond. Bevestiging aan de wand is ook mogelijk, maar het paneel straalt dan gedeeltelijk naar het plafond, waardoor een deel van de warmte verloren gaat. Hebt u plafondplaten? Dan kunnen de panelen eenvoudig in het plafond geïntegreerd worden. De panelen zijn plat en verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen. Zo kunt u er ook voor kiezen om de panelen te voorzien van een print naar keuze. Op die manier wordt uw infrarood-verwarmingspaneel een kunststukje aan de wand!

Goedkoop alternatief
voor cv-ketel

Infraroodverwarming is een voordelig alternatief voor uw cv-installatie. Vaak is de installatie van een infrarood-verwarmingssysteem goedkoper dan die van een cv-installatie. Daar komt bij dat u veel op uw energiekosten bespaart én dat infraroodverwarming vrijwel geen onderhoud vergt. Ook dat scheelt dus in de kosten. Maar er is meer. Anders dan radiatoren van cv-installaties, verwarmt infraroodverwarming geen lucht, maar mensen en objecten. Daardoor vervliegt de warmte bijvoorbeeld niet zo snel wanneer u een deur of raam open zet. Dit betekent ook dat u veel ‘gerichter’ kunt verwarmen. Daardoor hoeft de luchttemperatuur in een ruimte niet zo hoog te zijn als bij een cv-installatie. Bij een luchttemperatuur van 18 graden Celsius vinden veel mensen het door de gerichte warmte al aangenaam warm. Dat betekent uiteraard niet dat u een woning of bedrijfspand met infraroodverwarming niet warmer kunt ‘stoken’ dan 18 graden! Met onze infraroodpanelen is elke gewenste temperatuur te creëren, net zoals met een cv-installatie. Daarnaast is het mogelijk met infraroodverwarming om in ‘zones’ te verwarmen. Dat betekent dat u, in plaats van de gehele ruimte te verwarmen, alleen dat gedeelte verwarmt waar dat daadwerkelijk nodig is. Daarmee bespaart u dus energie én kosten!

Haal het hoogste rendement uit infraroodverwarming

Wilt u het hoogste rendement halen uit infraroodverwarming? Dan hebben wij een aantal tips voor u. Net zoals bij andere vormen van verwarming, zoals centrale verwarming of luchtverwarming, geldt dat het beter is om uw woning ’s nachts en bij afwezigheid niet te veel te laten afkoelen. Met de thermostaat die meegeleverd wordt, kunt u ervoor zorgen dat er een temperatuur van bijvoorbeeld 16 graden gehandhaafd blijft. Daarnaast zijn de meeste van onze infraroodpanelen schaalbaar in te stellen. In het voorjaar en najaar is het op die manier mogelijk om de panelen in te stellen op bijvoorbeeld 40% van hun vermogen. Ook een goede isolatie van uw woning speelt uiteraard een rol wanneer u een goed rendement wilt halen uit infraroodverwarming.

Klaar voor de toekomst met infraroodverwarming

Volgens duurzaamheids-adviseur Ronald Schilt moeten cv-ketels die nu in nieuwbouwhuizen geplaatst worden, binnen enkele jaren weer weg*. U zou dan ook een dief van uw eigen portemonnee zijn, als u nu in een nieuwbouwhuis nog een cv-ketel zou laten plaatsen. Of wanneer u een defecte of oude cv-ketel zou laten vervangen door een nieuwe. Met infraroodverwarming kunt u uw huis gasloos verwarmen. Samen met installaties als een warmtepomp en elektrisch koken geeft dat u de mogelijkheid volledig elektrisch en zonder aardgas te wonen. Daarmee bent u dus helemaal klaar voor de toekomst!

Energieneutraal wonen

Wie volledig energieneutraal wil wonen, kan infraroodverwarming eenvoudig koppelen aan bijvoorbeeld zonnepanelen. Op die manier wekt u uw eigen duurzame energie op, die u direct gebruikt voor het verwarmen van uw woning. Toekomstbestendig en milieubewust. Energieneutraal en ‘all electric’ wonen was nog nooit zo comfortabel.

‘Moeten’ we nu echt
van het gas af?

Op dit moment schrijft de wet nog voor dat iedereen die dat wil aangesloten moet worden op het aardgasnet. Verschillende politieke partijen willen deze verplichting nu uit de wet schrappen. Daarvoor in de plaats zou dan een soort warmterecht moeten terugkomen. U bent dus nog steeds vrij om wel of geen aardgas te gebruiken in uw woning, maar wanneer u toekomstgericht, duurzaam en milieuvriendelijk wilt leven, dan zijn infraroodverwarming en andere duurzame alternatieven een slimmere keuze.

Kortom: infraroodverwarming is een prima optie voor gasloos of ‘all electric’ wonen. Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op! Wilt u infraroodverwarming zelf eens in de praktijk ervaren? Maak dan een afspraak met ons. Wij ontvangen u graag in onze showroom of geven een presentatie bij u op locatie. Op die manier kunt u zelf voelen en ervaren wat infraroodverwarming is.

* Bron: ad.nl

Vragen over infraroodverwarming of het zelf eens ervaren?

gasloos wonen

Toepassingen

Infrarood-verwarming is zowel geschikt voor particuliere als zakelijke toepassingen. Van volledig energieneutraal woonhuis (passiefhuis) tot het verwarmen van kantoren, scholen, zorginstellingen, winkelruimtes, bedrijfshallen en nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos!

gasloos wonen

Voordelen

Comfortabel, behaaglijk, energiezuinig, milieuvriendelijk, kostenbesparend… Infraroodverwarming kent vrijwel alleen voordelen. Bovendien heeft u een investering in infraroodverwarming vaak binnen een aantal jaren al terugverdiend!

gasloos wonen

Kwaliteit

Enirgy is dealer van ThermIQ, het onbetwiste A-merk op het gebied van infraroodpanelen. Deze panelen, die in Duitsland worden ontwikkeld en geproduceerd, worden in wetenschappelijk onderzoek significant aangewezen als beste panelen ter wereld. Ze bieden het hoogste rendement en zijn vrijwel volledig onderhoudsvrij.