Enirgy

Veiligheid, gezondheid & technische informatie

Hoe installeer ik mijn infraroodpannel/panelen?

Eén van de voordelen van infraroodverwarming is de eenvoudige installatiewijze. U steekt de stekker in het stopcontact, stuurt het paneel aan met de afstandbediening of een app op uw telefoon of tablet, en het paneel werkt al. De panelen zijn voorzien van een ophangsysteem en kunnen daarmee aan de muur of aan het plafond worden bevestigd. In de buurt van de panelen moet een stopcontact aanwezig zijn of een lichtpunt (eventueel moeten de draden daarvan weggewerkt worden). De panelen worden aangestuurd door een draadloze thermostaat, waarmee u de temperatuur kunt regelen. Met onze WebIQ-besturing kunt u de panelen afzonderlijk, vanaf uw mobiele telefoon of tablet, bedienen. Met deze sturing is het bovendien mogelijk om de panelen modulerend aan te sturen: er is niet alleen een aan/uit-knop, maar ook de mogelijkheid het paneel op verschillende vermogens te laten functioneren. Hierdoor neemt de potentiële energiebesparing nóg meer toe. Download hier de montagehandleiding van de infraroodpanelen of lees meer op de pagina Technische informatie.

Waarom zou ik infraroodverwarming van Thermiq nemen?

Enirgy is dealer van ThermIQ, hét A-merk onder de infraroodpanelen. De hoogstaande kwaliteit van ThermIQ, dat wordt ontwikkeld en geproduceerd in Duitsland, wordt bewezen in verschillende wetenschappelijke onderzoeken, waaronder een studie van de gerenommeerde Technische Universiteit van Kaiserslautern. De resultaten van dit onderzoek wijzen ThermIQ wereldwijd als overduidelijke nummer 1 aan van infraroodfabrikanten. Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op, wij vertellen u hier graag meer over!

Wat is zoneverwarming?

Met infraroodverwarming is het mogelijk bepaalde zones in huis of op uw werkplek te verwarmen, in plaats van een gehele ruimte. Ideaal voor bijvoorbeeld een operatiekamer of wanneer u in een grote loods werkt, waarvan maar een klein gedeelte verwarmd hoeft te worden. Ook in huis kan dit prettig zijn, wanneer uw kinderen bijvoorbeeld op hun slaapkamer hun huiswerk maken. Zoneverwarming is mogelijk doordat de infraroodpanelen een massa (persoon, object) verwarmen, in plaats van de lucht. U kunt dus heel gericht verwarmen. Daarnaast zijn de panelen eenvoudig per paneel aan te sturen, én zijn deze niet afhankelijk van een thermostaat (terwijl een radiator die u opendraait soms niet aanspringt, omdat het in de ruimte waar de thermostaat hangt, al warm genoeg is). Doordat u heel gericht verwarmt, bespaart u energie!

Wat kost infraroodverwarming?

De kosten van infraroodverwarming zijn afhankelijk van een groot aantal factoren: hoeveel panelen heeft u nodig, welke functies dienen deze panelen te hebben, hoe ziet de ruimte eruit die u wilt verwarmen? Wilt u het paneel voorzien van een eigen print of kiest u voor een neutrale kleur? Of gaat u voor een totaalproject zoals het verwarmen van een gehele woning of bedrijfspand? Wij adviseren u graag, en maken op basis van uw wensen en situatie een passende offerte. Neem contact met ons op voor een offerte op maat. In onze shop vindt u onze standaardprijzen bij elkaar.

Is infraroodverwarming wel veilig?

Jazeker, infraroodverwarming van Enirgy is 100% veilig, voor het hele gezin. Ook wanneer u zwanger bent, kleine kinderen, ouderen of hulpbehoevenden in huis heeft, kunt u genieten van deze heerlijk comfortabele warmte. Anders dan bij zonlicht, is in de stralen van onze infraroodverwarming geen UV-straling of zogenaamde kortegolfstraling aanwezig. U geniet dus alleen van het beste van de zon! Klik hier voor meer informatie over infraroodverwarming.

Als zwangere vrouw mag ik niet in de sauna. Maar dat is toch infraroodstraling?

De sauna maakt inderdaad ook gebruik van infraroodstraling, maar dat is vaak een mix van zogenaamde kortegolfstraling en middengolfstraling. Bij infraroodverwarming maken we alleen gebruik van langgolvig infrarood. Dit is een 100% veilige vorm van infraroodstraling, ook voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen, baby’s, kleine kinderen en ouderen. Klik hier voor meer informatie over infraroodverwarming.

Waarom is infrarood zo'n gezonde vorm van verwarmen?

Infraroodpanelen geven stralingswarmte af. Dat wil zeggen dat de warmte direct wordt afgegeven aan objecten en personen in de ruimte in plaats van aan de lucht, zoals bij conventionele verwarming het geval is. Bij verwarming met radiatoren verwarmen de radiatoren de lucht. De warme lucht stijgt op richting plafond en daalt vervolgens na afkoeling weer richting de radiator. Dit principe noemen we convectie. Het nadeel van convectie, is het feit dat er luchtcirculaties ontstaan. Huisstof(mijt) en ander fijnstof wordt door de sterke luchtstromingen meegenomen en raakt zo door het hele huis verspreid. Bij verwarming met infraroodpanelen komt dit veel minder voor, omdat het temperatuurverschil tussen de vloer en het plafond kleiner is dan bij traditionele verwarming. Hierdoor is er geen, of nagenoeg geen, sprake van convectie.

Hoe ziet zo'n infraroodpaneel eruit?

Kijk voor voorbeelden van infraroodverwarming in de praktijk bij Toepassingen of bij Referenties. Voor afbeeldingen van de losse panelen kunt u een kijkje nemen op onze pagina Producten of in onze shop. De panelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen voorzien worden van een eigen print.

Milieubewust & toekomstbestendig

Energiezuinig en mileubewust MILIEUBEWUST. MOET IK DAN EEN EXTRA TRUI AANTREKKEN?

Nee hoor, integendeel: infraroodverwarming levert u zelfs meer comfort dan een traditionele cv-installatie. U geniet van een heerlijk warm huis of behaaglijke werkruimte, zonder dikke trui of extra paar sokken. Doordat infraroodverwarming objecten en personen verwarmt (massa) in plaats van lucht, voelt uw woon- of werkplek bovendien al comfortabel aan bij een temperatuur die 2 of 3 graden lager ligt dan de temperatuur die u gewend bent bij een traditionele cv-installatie. Uiteraard kunt u, als u dat prettig vindt, ook met infraroodpanelen de ruimte verwarmen tot een temperatuur die daarboven ligt, bijvoorbeeld tussen de 21 en 25 graden Celsius.

Hoe komt het dat infraroodverwarming zo energiezuinig werkt?

Bij infrarood gaat veel minder warmte verloren dan bij een reguliere cv-installatie. Dat komt doordat bij infrarood geen sprake is van opstijgende lucht, die ervoor zorgt dat de warmte naar boven wordt ‘afgevoerd’. De panelen geven daarnaast op een gerichte, efficiënte manier warmte af, waardoor de luchttemperatuur in een ruimte niet zo hoog hoeft te zijn als bij een cv-installatie. Bij een luchttemperatuur van 18 graden Celsius is het door de gerichte warmte al aangenaam warm. Dat betekent uiteraard niet dat u een ruimte, woning of bedrijfspand met infraroodverwarming niet warmer kunt ‘stoken’ dan 18 graden! Met onze infraroodpanelen kunt u elke gewenste temperatuur creëren, net zoals met uw huidige verwarmingssysteem. Het merendeel van onze klanten ervaart een omgevingstemperatuur van 18-19 graden in combinatie met de gerichte infraroodstralen als een aangename warmte. Daarnaast is het mogelijk met infraroodverwarming om in ‘zones’ te verwarmen. Dat betekent dat u, in plaats van de gehele ruimte te verwarmen, alleen dat gedeelte verwarmt waar dat daadwerkelijk nodig is. Daarmee bespaart u dus energie! Wanneer u ons grootste paneel van 120×60 cm installeert met onze nieuwste sturing, zal het paneel u een gemiddeld verbruik hebben van 600-700 watt per uur. Dit terwijl het vermogen van het paneel 1100 watt bedraagt. Ook daarin zit dus uiteraard winst voor uw energierekening!

Hoeveel energie kan ik met infraroodverwarming precies besparen?

Hoeveel energie u precies zult gaan besparen is lastig te zeggen, omdat dit afhankelijk is van een aantal factoren, waaronder het aantal vierkante meters dat verwarmd moet worden, de mate van isolatie en de wijze waarop een ruimte gebruikt wordt. Onze ervaring is dat wij met infraroodverwarming een energiebesparing van 25% tot 35% realiseren. We hebben zelfs projecten waarbij door installatie van onze panelen een besparing van 80% op de energierekening werd gerealiseerd. Weten wat de mogelijkheden bij u zijn? Graag maken wij gratis en vrijblijvend een persoonlijke berekening voor u! Neem hiervoor contact met ons op.

Gaan duurzaamheid en energiebesparing wel samen met comfort?

Jazeker. Bij infraroodverwarming gaat een milieubewuste oplossing prima samen met comfort. De heerlijke warmte die we creëren met infraroodverwarming zorgt ervoor dat veel van onze klanten zelfs meer comfort ervaren dan voorheen. Lees voor meer informatie de verhalen van onze klanten.

Hoezo is infraroodverwarming toekomstbestendig?

Onze maatschappij raakt er steeds meer van doordrongen, dat we een switch moeten maken in ons denken over energie. Van fossiele brandstoffen moeten we de overstap gaan maken naar schone, duurzame energie. Gas wordt, zoals alle fossiele brandstoffen, steeds schaarser en de gasprijzen staan ernstig onder druk. Vanaf 2020 is zelfs in het nieuwe Bouwbesluit opgenomen dat het in nieuwbouwhuizen niet meer toegestaan is om met gas te verwarmen of te koken. Bij infraroodverwarming wordt warmtestraling opgewekt met elektriciteit. Het energie-rendement uit stroom door infraroodstraling ligt beduidend hoger dan het rendement uit gas.

Is infrarood een goede vervanging voor mijn CV-installatie?

Ja, dat is het zeker. Infraroodverwarming is een volwaardig alternatief voor uw cv-installatie. U kunt dan zelfs uw (oude) radiatoren verwijderen. Doordat u met infraroodverwarming geen gebruik maakt van gas, is het een oplossing waarmee u klaar bent voor de toekomst. Het heeft alle gemakken van een traditionele cv-installatie, met nog vele extra voordelen! Milieuvriendelijk, comfortabel en veilig.

Waarom infraroodverwarming van Enirgy?

Waarom ken ik niemand die infraroodverwarming heeft?

Infraroodverwarming is niet nieuw. Het bestond vroeger al, in het begin van de vorige eeuw, en toen maakten we er als mensen ook veelvuldig gebruik van. Maar vervolgens zijn we na de Tweede Wereldoorlog massaal overgestapt op cv-installaties. Intussen heeft infraroodverwarming zich steeds verder doorontwikkeld. De technieken werden beter en geavanceerder en daardoor is infraroodverwarming inmiddels zeer geschikt als duurzame verwarming voor woon- en werkruimtes. Infraroodverwarming is dan ook aan een opmars bezig in Nederland. Grote kans dus dat u binnenkort wél ergens infraroodverwarming aan zult treffen. Wilt u in contact komen met een van onze klanten in uw omgeving? Stuur ons dan een bericht.

Wanneer heb ik mijn investering in infraroodverwarming terug verdiend?

De aanleg van een infraroodverwarmingssysteem is in kosten vaak vergelijkbaar met of zelfs iets goedkoper dan de aanleg van een cv-installatie. Kiest u voor een nieuwe installatie, dan bent u door de energiebesparing met infrarood dus zeker goedkoper uit! Uiteraard kunt u ook kiezen voor één of enkele panelen. Heeft u echter nog een (goed) functionerende cv-installatie, dan betekent infraroodverwarming uiteraard een investering. Omdat u met infraroodverwarming fors bespaart op uw energiekosten (meestal tussen de 25% en 35%), hebt u een investering in infraroodverwarming meestal binnen 3 tot 5 jaar terug verdiend. Deze tijd wordt uiteraard korter wanneer u tóch al overweegt een niet (goed) functionerende cv-ketel te vervangen of vloerverwarming te nemen. Wanneer u op zoek bent naar een ‘all electric’ oplossing (een installatie zonder gebruik van gas), dan is infraroodverwarming van Enirgy met stip de voordeligste optie, ten opzichte van andere ‘alle electric’ alternatieven. Wanneer u uw investering hebt terug verdiend, is dus afhankelijk van een groot aantal factoren en voor iedere situatie anders. Wij maken graag een persoonlijke berekening voor u! Neem hiervoor contact met ons op.

Waarom zou ik infraroodverwarming van Thermiq nemen?

Enirgy is dealer van ThermIQ, hét A-merk onder de infraroodpanelen. De hoogstaande kwaliteit van ThermIQ, dat wordt ontwikkeld en geproduceerd in Duitsland, wordt bewezen in verschillende wetenschappelijke onderzoeken, waaronder een studie van de gerenommeerde Technische Universiteit van Kaiserslautern. De resultaten van dit onderzoek wijzen ThermIQ wereldwijd als overduidelijke nummer 1 aan van infraroodfabrikanten. Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op, wij vertellen u hier graag meer over!

Ik heb nu een CV-ketel. Waarom zou ik kiezen voor een alternatieve vorm van verwarmen?

Er zijn verschillende redenen voor een keuze voor infraroodverwarming. Zo is het heerlijk comfortabel, bespaart u fors op uw energierekening en is deze manier van verwarmen milieuvriendelijk en toekomstbestendig. Er zijn vrijwel alleen maar voordelen! Bekijk hier de 
voordelen van infraroodverwarming.